Telefon: +90 543 886 4772     WhatsApp Telefon: +90 543 569 6147 

YÖK ve ÜAK Denklik İşlemleri Danışmanlığı

Yurtdışı üniversitelere ait Lisans, Yüksek lisans mezuniyetlerine ait denklik işlemleri YÖK tarafından, doktora denklik işlemleri ise ÜAK tarafından yapılmaktadır.

Denklik işlemlerinizi uzmanlarımızla Adan Zye yönetiyor, denklik işlemlerinin her aşamasında size destek sunuyoruz.

Yapılan işlemlerin bazıları:

  1. Mezuniyet bilgisi ve diğer detayların analizi,
  2. Online başvuru için gerekli belgelerin hazırlanması,
  3. Online başvurunun tamamlanması için gerekli tüm işlemlerin yapılması,
  4. Online başvurunun tamamlanması ve başvuru için randevu alınması

Bu işlemler sonrasında başvuru dosya içeriği ve randevu saati ve tarihi bildirilerek yüz yüze başvuru için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.

Denklik işlemleriniz için destek almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.

Telefon: +90 543 886 4772

WhatsApp Telefon: +90 543 569 6147 

Telefon: +90 850 840 9894

E-Posta: akademikdestekma@gmail.com

 

 

 

 

Tanımlar;

Akreditasyon: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecidir.

Yükseköğretimde akreditasyon akademik kalite, saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun bir aracıdır.

 

Akreditasyon sisteminin amaçları:

1) Yükseköğretim kurumlarının karşılıklı birbirlerini tanıma sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak ile

2) Diploma ve unvanların karşılaştırılabilmesine yardımcı olmaktır.

Türkiye’de yasalar nedeniyle gerek “Tanıma” gerekse “Diploma Denklik Süreçleri”nde akreditasyon işlemleri Kurulumuz tarafından yerine getirilmektedir.

 

YÜKSEKÖĞRETİMDE TANIMA

Tanıma kavramı, 05.12.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” 3. maddesi k bendinde; “Diplomayı veren yurt dışı yükseköğretim kurumunun ve bu kurumun ilgili programının akademik derece vermeye yetkili olduğunun Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilmesi” olarak tanımlanmıştır.

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarını tanıma veya tanınmama haklı saklı olmakla ve ayrıntıları Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği ve yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumları, Programları ve Derecelerinin Tanınmasına İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenmekle birlikte temel olarak aşağıdaki hususların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

 

Diplomayı veren yükseköğretim kurumunun ve eğitim programının;

1) Öncelikle faaliyet gösterdiği ülke yetkili makamlarınca diploma vermeye yetkili bir kurum olarak tanınması,

2) Akreditasyon ya da kalite güvencesi kuruluşları tarafından akredite edilmiş olması ve

3) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından da tanınması gerekmektedir.

 

YÜKSEKÖĞRETİMDE DENKLİK

Denklik;

Yükseköğretim Kurulunca tanınan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans veya yüksek lisans diplomalarının, ilgili eğitim düzeyindeki kazanımlar bakımından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğerliğinin tespit edilmesidir.

 

Yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından alınacak diplomaların denklik işlemi ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı kanunla değişik 7/p maddesi ve Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşmesine dayanarak hazırlanan 05.12.2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ” Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği ” hükümleri, 5463 sayılı kanunla onaylanması uygun bulunan 11/4/1997 tarihli “Lizbon Sözleşmesi” ve ” Yükseköğretim Yürütme ve Genel Kurul Kararları” hükümleri uyarınca yapılmaktadır.

 

Denklik İşlemleri

“Yurt dışındaki yükseköğretim kuruluşunun Kurulumuzca tanınması halinde denkliği talep edilen yükseköğretim programının eğitim düzeyi, mezuniyet için gereken ulusal kredi ve/veya AKTS toplamı, kazanılması gereken bilgi, beceri ve yetkinlik açısından Türk yükseköğretim programına eşdeğer olup olmadığı incelenerek yapılırken, Türk yükseköğretiminde aynı veya benzer bir program bulunmuyor ise eğitim düzeyi açısından Türk yükseköğretimine eşdeğer olup olmadığı” incelenmek suretiyle yapılmaktadır.